Jazz Up – over jazz in Limburg
een film van Jo Dautzenberg en Roger van de Poel
Duur 52 minuten, UHD
Productie: Media Profile, CodaZ,
In opdracht van Stichting Pro2
————-
Jazzmuziek anno 2023 in Limburg: De makers trekken het veld in en doen verslag van ontmoetingen, beschouwingen, creatieve processen en knelpunten. Jazz Up, een project over jazz, in jazz, om jazz, aan jazz, vanuit vogel- en kikkerperspectief in Limburg. Invalshoeken: Limburg als regio, kansen en bedreigingen, de betekenis uit het oogpunt van de spelers, het publiek en cultuurmakers.
Jazz Up bevat Interviews met sleutelfiguren in het veld, festival organisatoren en professionele musici. Aan het woord de solist, de componist, de improvisator, de bandleider, de docent, de creator, de nieuweling, de ondernemer…hoe hangt de vlag erbij?
De documentaire Jazz Up is de eerste productie in de reeks media producten. Jazz Up heeft verder als resultaat diverse portretten en een podcast met als centrale vraag: Jazz in Limburg, wie, wat, waar, wanneer, waarom? De documentaire toont Jazz in bedrijf, van klein ensemble tot Big Band; een actueel tijdsbeeld.
Jazz Up is een autonoom project dat mede mogelijk gemaakt wordt door o.a. L1 TV, Slim, door de makers Media Profile en CoDaZ, met medewerking van diverse jazz organisaties.
————-
Jazz en geïmproviseerde muziek, traditioneel, experimenteel, toegewijde podiumkunst en gezellig amusement. De muziek kent vele gezichten en verschijningsvormen. Jazz up gaat over de beoefening en beleving van jazz in Limburg. Dwars door het muzieklandschap in steden en dorpen kent Limburg een levendig cultureel klimaat met een weliswaar kleine ruimte voor de behoefte aan jazz. Wat betekent dat voor de musici, de organisatoren, de festivals, het publiek…kortom de Jazzscéne.
Parallel aan het voorbij trekkend beeld van de jazz in Limburg creëert kunstenares Miriam Vleugels een, steeds eigen act. Met het beschilderen van een verwaarloosde piano als werkstuk in het Limburgs landschap neemt zij de kijker mee….de docu in.
Aan het woord komen onder andere:
Jo Didderen is vanuit DenHaag teruggekeerd in de Provincie. De bassist werkt steevast door aan zijn inmiddels vierde Cd met zijn band L’equipe de Rêve….Hij ziet wel mogelijkheden in de Euregio.
Marc Huynen zoekt de verbinding met de streek, de jeugdjaren en de achtertuin…. De val van de Lange Jan als vindplaats voor jazz.
Thijs Nissen, saxofonist uit Venlo, wil een brug slaan tussen Venlo en Rotterdam.
Voor professionals en amateurs timmert de Stichting Limburg Geïmproviseerde Muziek, kortweg Slim, aan de weg. Doel: het spelen van jazzmuziek bevorderen en publiek winnen… Ex-voorzitter Chris Janssen over kansen, bedreigingen en de rol van de overheid.
Marcel Simonis, oprichter van het Pitboel theater: Speelplekken zijn belangrijk. Kleinschalige podia bieden daarin kansen… volgens de één in opkomst , volgens de ander verdwijnen ze weer even snel. Een succesvol voorbeeld staat in Sittard. Jazz in het Pitboel theater. Hoe krijg je het jazzpodium …..tegen de tijdgeest in van de grond.
“There’s no money in it”, is een understatement in de wereld van de jazz. Edison winnaar 2022 en conservatorium docent Dick de Graaf schetst een nuchter beeld voor de aankomende Next Generation jazzmusici. Aanvullend op speelplekken, festivals en podia besteedt de productie aandacht aan de beroepspraktijk; de maatschappelijke werkelijkheid van de jazzmusicus. Kun je als jazzmusicus een bestaan opbouwen in Limburg? Hoe zet je jezelf in de markt? Renée Steenvoorden en Willem Suilen, over de markt, marketing, muzikale identiteit en speelbereik.
Speciale aandacht voor Big Band muziek. Adri van Velsen, oprichter van de jazzafdeling conservatorium Maastricht over de maatschappelijke relevantie van jazzmuziek.
Jazz Up, over jazz in Limburg is een filmverslag van ontmoetingen, beschouwingen, creatieve processen en knelpunten in het culturele jazzveld. Een conclusie over de toekomst kansen trekken de makers niet.
Directeur Ruud van Eeten van het Huis voor de Kunsten verwoordt het als volgt: “Ondersteuning van de kunstvorm vergroot het bereik en de productiviteit. Verscheidenheid in de biotoop maakt de regio aantrekkelijk. ”Met “Niet óf óf , maar én… én …Jazz Up!…”, sluiten de makers tenslotte daarbij aan.
Meer Informatie:
Over jazz: Kennisbank www.jazzlimburg.nl
Over het project, documentaire en de makers: www.jazz-up.eu